perjantai 13. kesäkuuta 2014

Perjantaipizzaa - Pannupizza vai ohutpohjainen ?



Pannupizza vai ohutpohjainen ?

Kysymys herättää usein intohimoja suuntaan tai toiseen, mutta meillä ollaan kyllä vahvasti sitä koulukuntaa, että "molempi parempi". Viime aikoina ollaan herkuteltu pannupizzalla (Liemessä-Jennin Katukeittiö-kirjan ohjeella tulee ihan mahtavaa). Sekään ei ole ylivoimaisen työlästä, mutta nyt tehtiin vieläkin perjantai-illan työkuormaa helpottaen.

Pizzanteko kuulostaa yleensäkin työläältä ja aikaa vievältä eikös vain ? Toki taikina pitää kaulia, täytteet laittaa ja pizzat paistaa mielellään samana iltana kuin syödään, mutta taikinaa ei tarvitse tehdä tai nostattaa saman päivän aikana. Yön yli pizzataikina on ainakin meillä ollut monesti perjantaipizzan pelastus.

Sama pätee muuten leipiinkin - yön yli nostattamalla vähentää huimasti aamulla tarvittavaa aikaa. Eikä mikään ole parempaa aamupalalla kuin tuore leipä. Paitsi ehkä edellisen illan jämäpizzat...

Yön yli pizzataikina

Ohje on hyvin yksinkertainen.

Laitetaan kulhoon 4dl lämmintä vettä ja ripotellaan pinnalle 1/4 pussia kuivahiivaa. Sekoitetaan joukkoon 1tl suolaa ja vajaat 8dl jauhoja (joko pelkkiä vehnäjauhoja tai sitten 5dl vehnäjauhoja ja 3dl hiivaleipäjauhoja).

Vaivataan taikina kiinteäksi ja lisätään jauoja tarpeen mukaan. Lisää vielä loraus oliiviöljyä ja vaivataan pikkuisen lisää. Laitetaan kulhoon kansi päälle ja nostetaan yöksi jääkaappiin.

Seuraavana päivänä siellä odottaa helposti kaulittava taikina, josta saa ohuenrapeita tai hitusen paksumpia pohjia ihan toiveiden mukaan.

uuni 220 astetta


Erilaisia lempitäytteitämme :

  • Tomaattikastiketta, mozzarellasiivuja, parmesaaniraastetta, pekonia - päälle lopuksi silputtua basilikaa
  • 10min esipaistetun pohjan päälle smetanaa ja crème fraîchea, kylmäsavulohta, parmesaaniraastetta ja uuniin vielä 5min. Sitten päälle rucolaa. 
  • pohjan päälle tonnikalaa öljyssä muussattuna hitusen tomaattikastikkeen kanssa, sipulisiivuja, oliiveja, sardellifileitä silputtuna, juustoraastetta ja uuniin 15min
  • 10min esipaistetun pohjan päälle sitruunankuorella maustettua crème fraîchea, parmesaaniraastetta ja parmankinkkusiivuja. Uuniin 5min. ja sitten päälle rucolaa

2 kommenttia:

  1. Minä kyllä pidän enemmän ohutpohjaisesta mutta omistan pizzakoneen,jolla tuli pojan ollessa pieni tehtyä useinkin pizzaa ja se on paksupohjaista.Tosin se laite on nyt tuolla pölyttynyt kaapissa jo aika kauan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on kaikenlaisia koneita kaapissa... mutta kyllä niitä jokaista aina joskus tulee käytettyä :-)

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!