maanantai 30. kesäkuuta 2014

Herkkusämpylöistä ja jauhonparanteesta


Viime aikoina meillä on leivottu sämpylöitä Lidlin sämpyläjauhoista. Paketin kyljestä napatulla ohjeella saa ihanan rapeakuorisia ja sisältä hötöisiä sämpylöitä, ihan rehellisesti sanottuna parhaita ikinä. Jossain vaiheessa jäin pohtimaan, mistä ero moniin muihin leivontakertoihin johtuu. 

Ensin oletin herkullisuuden johtuvan siitä, että leipojana oli useimmiten isäntä. Jotkut reseptit vain onnistuvat paremmin tietyiltä henkilöiltä - Minä en edes yrittäisi tehdä susheja tai makrillipateeta. Ne ovat isännän heiniä. Kakut ja jälkiruoat yleensä taas ovat selkeästi minun juttuni. Sitten kokeilin tehdä näitä sämpylöitä itsekin ja vaikka sämpylöistä tuli erilaisia, ne olivat kuitenkin erinomaisia.

Lopulta päädyin lukemaan jauhopaketin kyljestä sen sisällöstä ja silmiin pisti sana "jauhonparanne". Siis mikä ? Kyseessä on askorbiinihappo, joka myös c-vitamiinina tunnetaan. 

Leipätiedotus sanoo askorbiinihaposta jauhoissa seuraavaa : 

"Jauhonparanteet parantavat jauhojen leipoutuvuutta. Leivontaominaisuuksien parantamiseksi vehnäjauhoihin voidaan lisätä pieni määrä askorbiinihappoa eli C-vitamiinia. Askorbiinihappo vahvistaa sitkoverkkoa taikinan sekoituksen aikana. Vehnäjauhossa askorbiinihappo on lisäaineena. Sillä ei ole merkitystä C-vitamiinin saannin kannalta, koska yhdiste hajoaa taikinassa ja paistossa." 

Nyt on olo vähän epävarma. Sitä on tottunut välttämään kaikkia lisäaineita, mutta tämä ei kyllä ainakaan kuulosta kauhean pahalta. 

Jauhot on myös valmistettu Saksassa, mikä sotii kotimaisen ostamisen periaatetta vastaan. Äkkiseltään katsomalla en löytänyt kotimaisista jauhoista askorbiinihappoa (paitsi Lidin Suomessa valmistetuista vehnäjauhoista). 

Onko askorbiinihappo siis se pieni ero hyvien ja erinomaisten sämpylöiden välillä ? Oletteko muut kiinnittäneet huomiota samaan asiaan ? 


2 kommenttia:

  1. Luulen, että ainakin osa salaisuudesta saattaa johtua jauhonparanteesta, joka parantaa leipoutumisominaisuuksia kuten tuossa kirjoititkin. Jauhonparannetta on monissa suomalaisissakin vehnäjauhoissa, muun muassa Myllärin luomu vehnäjauhoissa ja Pirkka-sarjassa. Varsinkin juurella leivottaessa kannattaa käyttää lisäaineettomia ja mahdollisimman tuoreita jauhoja, joissa on yleensä juurelle enemmän "ruokaa" eikä jauhojen mahdollisesti huonohkoa laatua ole peitetty lisäaineella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en huomannut ollenkaan jauhopusseissa parannetta, mutten tietysti kamalan montaa pakettia katsonutkaan. Luomujauhoja koitan kayttaa, mutta ihan aina ei tule hankittua.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!