tiistai 12. huhtikuuta 2016

Vanhakin oppii uusia temppuja leivinpaperilla


What's Cooking Helsinkiin kannatti mennä. Ensinnäkin siellä oli kivaa. Toiseksi, vanhakin oppi uusia juttuja.

Osallistuin nimittäin Saga leivinpaperi työpajaan, jossa meille esiteltiin, mihin muuhun leivinpaperi voi käyttää kuin uunipellin peittämiseen. Vähänkös tuli tyhmä olo, kun käärittiin herkkuja leivinpaperinyssykkään ja keitettiin kattilassa, tai kun grillin pinta suojattiin leivinpaperilla. Miten ihmeessä en ole noita tullut ajatelleeksi? Olen minä tietysti uunissa tehnyt nyyttejä ja peittänyt kakkuvuoan pohjaa leivinpaperilla, mutta eihän sen nyt siihen tarvitsisi loppua.Arvaatteko, mitä meillä syötiin sunnuntaina kotona?

No, leivinpaperinyyttejä tietysti! Tai ei sentään sitä leivinpaperia, mutta herkulliset kasvikset paketista. (Terveisiä vaan Nannalle!)

Eikä se paljon helpommaksi voi mennä. Paprikaa, punasipulia, porkkanaa ja kesäkurpitsaa palasina. Päälle korianteria ja ruohosipulia ja lusikallinen ranskankermaa. Ylimmäiseksi iskettiin siivu sitruunaa. Siinä siis minun herkkuni.

Pojillekin lykkäsin pienen kulhon eteen ja käskin tuunata nyssykkänsä. Kerrankin ryhtyivät hommiin ihan mutisematta. Narulla nyytiksi ja sitten pannuun kiehuvaan veteen. Kymmenessä minuutissa olivat herkut valmiina ja kaikki söivät annoksensa hyvällä halulla - ja halloumit päälle.

Ensi kerralla tosin välineeksi otetaan se kaikkein isoin talosta löytyvä pata, jotta kaikki nyytit mahtuvat kerralla. Meitä taitaa olla vähän liian monta hienostuneeseen pakettikokkailuun.Myös kaapissa hyödyttömänä lojunut parilapannu pääsee tästä lähtien kovaan käyttöön. Rakastan sen tuomia raitoja ruoan pinnassa, mutta sen putsaamista vihaan. En kertakaikkiaan tunnu saavan noita välejä puhtaiksi kunnolla, eikä enää tarvitsekaan. Kun laittaa leivinpaperin suojaamaan pannua, ei tiskistä ole tietoakaan.

Toimi kotitestin perusteella ainakin Saga leivinpaperilla. Muista papereista en mene vannomaan, kaipa niissäkin on eroja?

Pidän myös kovasti parista Saga leivinpapereihin ja ympäristöön liittyvästä jutusta;

 1. 84% Metsä Tissuen käyttämästä puuaineksesta tulee kestävän kehityksen metsistä (joita on noin 5% maailman metsistä) 
 2. Saga leivinpaperit ovat biohajoavaa jätettä 

Mites on? Joko te kaikki muut tiesitte tämän kaiken ja minä olen vain myöhäisherännäinen? 

Muita ideoita ? 


Saga leivinpaperia sain työpajasta testattavaksi. Kiitos siis. Tosin olisin ostanutkin kokeiluun. Sen verran innostuin. 

6 kommenttia:

 1. Olin samassa työpajassa ja huomasin myös olleeni ihan neitsyt leivinpaperin käytössä :)

  VastaaPoista
 2. Kivalta kuulostaa tuo työpaja.Käytän paljon leivinpaperia mutta grillin päällystämiseen en olekaan käyttänyt.Nyyttejä olen tehnyt uuniin niin että ovat olleet uuniastiassa jossa vettä ,mutta pitääkin kokeilla tuolla tavoin kattilassa.eikä siitä nyytistä valunut mitään ulos kattilassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tehnyt uunissa nyyttejä, mutta tuo keittäminen oli ihan uutta. Eikä muuten valunut mitään paperin läpi, ei työpajassa eikä kotona :-)

   Poista
 3. Minä kyllä antaisin rakentavaa palautetta työpajan vetäjälle...onhan se tietysti opetusmetodi tuokin että saa osallistujat tuntemaan itsensä tyhmäksi...;D se on ihan suorastaan, sanonko mistä?
  Mutta kivaa oli. Jännitin hirveästi, että pystynkö jakamaan vaativalle yleisöllr mitään uutta meille kaikille niin arkipäiväisestä leivinpaprusta. Mutta nuavvaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ei tainnut olla vetäjästä tuo olo kiinni... ihan itse vaan totesin :-) Hienosti vedetty ja ihan oikeasti tuli uutta asiaa leivinpaperistakin. Sitä vaan jäin miettimään, että mistä ne kaikki sitten olivat?

   Poista

Ilahdun aina kommenteista!