sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Kesäkakku timjamilla


Villissä puutarhssamme kasvaa ja kukoistaa sitkeä timjami. Olen sen vuosia sitten kasvattanut siemenistä ja ruukun kautta se päätyi kukkamaan kulmaan. Siinä kasvissa on voimaa. Joka kevät timjamini on ruskea ja kuivunut. Useammin kuin kerran olen harkinnut koko kasvin kaivamista maasta. Onneksi en sitä ole tehnyt. Aina se on puskenut vihreää ja tarjonnut ihanaa tuoksua ja makua koko kesän, syksyn ja lumettomaan aikaan talvellakin tammikuuhun saakka.

Arvaatteko lempiyrttini? Ei liene vaikeaa. Timjamia meillä löytyy lautaselta todella usein. Pieni aukko on ollut jälkiruokien kohdalla. Ihan turhaan, sillä timjami antaa myös leivonnaisiin sellaisen ihanan hienostuneen sävyn. Toisin kuin voisi luulla, se ei myöskään dominoi, melkein päinvastoin. Timjamia saa laittaa reilusti,jos sen haluaa maistuvan.

Vadelmat ja timjami ovat yksi parhaimpia yhdistelmiä, mutta marjat ovat vasta kukkina odottamassa mehiläisiä. Niinpä kokeilin sitruunalla maustettua timjamikakkua.

Sunnuntaifiiliksellä mentiin. Kakun tein lauantaina, koristeet ja kastikkeet jäivät sunnuntai-aamuun. Voitte varmasti kuvitella,miten silmät ristissä otan tomusokeripaketin kaapista ja huomaan siinä olevan vain puolet tarvitusta määrästä... onneksi hyllyn perältä löytyi myös mansikkatomusokeripurkin pohjasta lisää (väriä) kuorrutteeseen. Sitruunamehuakin onnistuin kaatamaan teekuppiini tomusokerikupin sijasta, mutta lopulta sain kuin sainkin kuorrutteen suurin piirtein kakun päällä pysyvään muotoon. Koristeiksi pääsivät itseoikeutetusti timjamin ovat kukat, jotka tällä hetkellä ovat kauneimmillaan.


Timjamikakku 

175g huoneenlämpöistä voita
vajaa 300g sokeria (3,5dl)
1 sitruunan raastettu kuori (tai kahden pienen)
3 kananmunaa
350g jauhoja (n.5dl)
200g turkkilaista jugurttia
ripaus suolaa
1 rkl leivinjauhetta
2rkl tuoreita timjaminlehtiä hienonnettuina

kuorrutus:
175g tomusokeria
1rkl sitruunamehua
2tl kiehuvaa vettä

koristeeksi timjamia

sitruunasiirappi: 4rkl sitruunamehua + 3rkl sokeria


Kuumenna uuni 160 asteeseen ja voitele/jauhota rengasvuoka.

Hiero voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunankuori. Lisää kananmunat yksitellen jokaisen jälkeen voimakkaasti vatkaten ja jokaisen välissä sekoittaen taikinaan 1rkl jauhoja.
Sekoita joukkoon puolet jugurtista ja pieni ripaus suolaa. Lisää puolet jauhoista, joihin olet sekoittanut leivinjauheen. Kääntele joukkoon vielä loput jugurtista, jauhot ja timjami.

Kaada kakkuseos vuokaan ja paista uunissa 50-55min. Koita kypsyys tikulla. (Puhdas tikku = kypsä, taikinaa tikussa = jätä vielä hetkeksi).

Jätä vuokaan viideksi minuutiksi ja kaada sitten jäähtymään.

Sekoita kuorrutteen ainekset, valuta hiljalleen kakulle ja koristele timjamilla.

Sekoita sitruunamehu ja sokeri ja kiehauta nopeasti.

Voit tarjoilla kakun joko ihan sellaisenaan tai valuttaa lautasella kakkupalan päälle pari teelusikallista sitruunakastiketta ja ripotella päälle ihania kesän marjoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!