sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Vedenjakajaviikonlopun herkut

Joulusta lähtien meillä on hajonnut leivänpaahdin, mikroaaltouuni, höyrykeitin, vedenkeitin ja nyt viimeksi pyykkien kuivausrumpu... Tähän kun iskee jumalattoman työkiireen. yhden uhmaikäisen, yhden esiteinin ja jotain epämääräistä suhjukeliä muistuttavan talvisään, niin valmiina on vähemmän hyvältä maistuva soppa. Kaiken lisäksi esiteini meni hyppäämään lumikasasta (ilmeisesti tehdäkseen vaikutuksen johonkin tyttöön - joko se alkaa?) ja kulkee pari viikkoa keppien kera. 

Nyt viikonloppuna kuitenkin päätimme, että maaliskuussa alkaa uusi elämä. Töissä saatiin asioita valmiiksi ja projektia alkuun, pesutorni on tilattu ja muitakin tarvikkeita hankittu, joten nyt pitäisi homman olla taas ruodussa ja ajankäytön hallinnassa. Varasimme pienen yhden yön yli perhereissun maaliskuulle ja toisen huhtikuulle ja muutenkin kirjasimme aikataulut valmiiksi. Kyllä se tästä tasoittuu taas.

Niin, ja sitten söimme hyvin. Lauantaina mässäiltiin juustofonduella, laitoimme verhot kiinni ja kuvittelimme ulos valkeat hanget. Ihanaa! Varsinkin itävaltalaisen Rieslingin kera (aikuisille).

Tomme de Savoie, Beaufort ja Comté höystettynä lorauksella valkoviiniä, valkosipulinkynnellä ja tilkalla sherryä. Taivaallisen pehmeää ja hyvällä tavalla voimakkaan makuista herkkua.

Fondue tosin on sen verran tuhtia tavaraa, ettei sitä kovin moneen kertaan vuodessa tohdi nauttia. Yleensä odottelemme ihanan talvista ja kylmää talvipäivää. Tänä vuonna odottelu oli turhaa, joten otimme mielikuvituksen avuksi. Hyvin toimi.

Näin sunnuntaina sitten oltiin taas vähäsen järkevämpiä, joskaan ei yhtään vähempää herkkusuita. Isäntä loihti pöytään itämaistyylisiä lemppareitani inkiväärinyhtöpossun seuraksi. Kookosriisi tarjosi pehmeän alustan. Sehän syntyy helppoakin helpommin keittämällä riisi kookosmaidon ja veden sekoituksessa kypsäksi. Kasviswok oli viime aikojen suuri suosikkini eli paksoita ja kavereita runsaan sipulin ja Hoisin-kastikkeen kera. Nyhtöpossu taas... No, nyhtöpossuhan on herkkua ihan aina, mutta jotenkin tällä kertaa maku oli vielä ihanampi. Tiedä sitten johtuiko se pienestä nyhtöpossutauosta vai sekaan laittamastani inkivääriraasteesta.


Inkivääristä nyhtöpossua

possun kassleria, kylkeä tai ulkofilettä rasvareunalla (noin 1-1,5kg)
sipuleita (punasipulia, keltasipulia, echalottea ja valkosipulia) sekalaisesti ja pilkottuina
mustapippuria
suolaa (paitsi, jos liha on valmiiksi suolattua)
Espelette-chilijauhetta
hunajaa
inkivääriä raastettuna tai purkista pari teelusikallista

Päivällä : Pistä sipulipalat padan pohjalle hetkeksi kuullottumaan ja mausta liha pippurilla, (suolalla) ja chilijauheella. Nosta liha rasvapuoli edellä pataan ruskistumaan. Nosta pois, pinoa sipulit padan keskelle ja nosta lihapala rasvapuoli ylöspäin sipuleiden päälle. Valuta päälle pari ruokalusikallista hunajaa. Pistä kansi päälle ja nosta pata 120-asteiseen uuniin 2,5 tunniksi hautumaan. Nosta pata pois uunista ja sekoita pohjalle tulleeseen nesteeseen inkivääriä. Laita takaisin uuniin  ja laita uuni pois päältä.

Illalla: tee kaikki muut lisukkeet pöytää varten ja laita uuni uudelleen päälle 150 asteeseen noin puoleksi tunniksi tai kunnes liha on taas kuumaa.
Herkuttele ja nauti ajatuksesta seuraavan päivän työlounaasta...

6 kommenttia:

  1. Miten aina käy niin että kodinkoneet hajoavat yksi toisensa perään.Minulla hajosi ihan yhtäkkiä sekä mehustin ,pieni monitoimikone sekä pesukone...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on kyllä jännä juttu. Pitäisi varmaan yrittää poistaa huushollista mahdollisimman nopeasti, kun joku menee rikki, ettei ehdi lähettämään mitään tartunta-aaltoja muihin

      Poista
  2. Voi ei, onpa harmi että kaikki hajosivat kerralla, mutta kuten Jael yllä totesi niin yleensä menee kaikki kerralla :( mutta juustofondue piristää varmasti ;)

    Parempaa maaliskuuta toivotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, juustofonduesta tulee hyvä mieli! Ja nyhtöpossusta! Kyllä se vaan niin menee sen yhden mainoksen mukaan :-)

      Poista
  3. Onpas ollut melkoinen kodinkonerumba! Yhdenkin koneen hajoaminen aina harmittaa, saati sitten menee uusiksi noin monta pienellä ajalla.:( Juustofondue on ollut suunnitelmissa jo vuosikaudet, mutten vieläkään ole saanut aikaiseksi, vaikka olen ihan hulluna juustoihin. Mutta eiköhän joskus vielä siihenkin päästä.:) Nyhtöpossu on nyhtöpossua. Pitää joskus tehdä itämainen versio.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ollut hetkiä, jolloin ei pahemmin naurattanut. Esim. viime viikonloppuna, kun oli (taas) vuori pyykkiä ja huusholli täyttyi kostealla kelillä kuivumaan joka puolelle levitetyistä pyykeistä...
      Juustofondue on herkkua, mutta kannattaa tosissaa panostaa niihin juustoihin, ettei saa ihan liisteriä.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!