lauantai 21. maaliskuuta 2015

Arkistojen kätköistä - aina yhtä ihanat mantelikorput

Ranskalaisesta lehdestä joskus aikoinaan bongattu herkku eli cantuccini-tyyppinen korppukeksi. Ihan sikahyvää teen kanssa ja vähintään yhtä hyvää kahvin kera. Niin, ja taivaallista makeaan jälkiruokaviiniin kastettuna. Kaikki kokeiltu ja mausteita vähän varioitu. Tällä kertaa pistettiin osaan taikinaan appelsiininkuoren lisäksi myöskin hiukan kuivattuja laventelinkukkia. Ei pahaa ollenkaan. 

Taikina oli vähän tarttuvaisempaa kuin muistinkaan, mutta lisäjauhottelulla siitäkin selvittiin. Lopputulos on juuri niin rapsakka kuin pitääkin. 

Croquants aux amandes

350g jauhoja
200g manteleita tai mantelilastuja
2 kananmunaa + 2 keltuaista
225g sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 appelsiinin kuori
hyppysellinen suolaa


Paahda mantelit kullanruskeiksi. Jos käytät kokonaisia manteleita, pilko niitä pienemmiksi paloiksi. Pese appelsiini ja raasta siitä kuori. Sekoita kuori kulhossa jauhojen, leivinjauheen ja suolan kanssa.
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Vatkaa munat ja sokeri sekaisin. Sekoita joukkoon jauhot vähitellen ja lopuksi mantelit.

Pyöritä takina kahdeksi 3 cm paksuiseksi tangoksi. Litistä pikkuisen ja paista uunipellillä 18-20min, kunnes ne ovat pikkuisen ruskistuneita.

Ota tangot uunista ja leikkaa sentin siivuiksi. Levitä siivut  pellille ja laita vielä uuniin 5-10 minuutiksi. Ota pois uunista ja anna jäähtyä pellillä.

Nämä kahvihetken sulostuttajat säilyvät hyvin kannellisessa purkissa. 

3 kommenttia:

Ilahdun aina kommenteista!