tiistai 22. marraskuuta 2016

Talven muistoksi yhteisöllistä seurusteluruokaa

Lumiset kelit ovat muisto vaan, mutta silti voidaan nautti talvisesta ruoasta. Meillä talven tuovat raclettet ja fonduet, joita ilmaantuu ruokapöytään vuodenvaihteen molemmin puolin.

Rakastan fondueta sen kaikissa muodoissa. Fondue Bourgignonne on mahtavaa lihaisuudessaan ja kastikkeineen. Kiinalainen fondue keventää, kun vaihdetaan öljy kasvis- tai kanaliemeen. Kaikkein eniten onnenhuokauksia aiheuttaa kuitenkin fondue Savoyarde eli juustofondue (jollei sitten oteta huomioon suklaafondueta).

Juustofonduen koostumus meillä vähän vaihtelee, mutta yleensä siihen sekoitetaan kolmea juustoa. Tällä kertaa laitettiin 300g Toupin-juustoa (sellaista kuin Beaufort) ja vähän vähemmän kumpaakin Gruyèreä ja Comtéta. Lopputuloksena oli voimakas, mutta pehmeä fondue. Se venyi, muttei vanunut, jolloin leipäpalan ympärille sai kiedottua valuvaa herkkua juuri sopivasti eikä joutunut liian usein tehtäviä suorittamaan.

Ai mitä tehtäviä? No, tiedättehän... jos tiputtaa leipäpalan pataan, joutuu tekemään hassuja juttuja. Vähän samaan tyyliin kuin puollonpyörityksessä.

Toinen varoituksen sana. Muistattehan jättää limsat ja muut hiilihappoiset juomat pois pöydästä juustofondue-iltana. Muuten on lopputuloksena vatsanpohjaan jymähtänyt pallo ja vatsanväänteitä, kuten isäntä muistaa muistuttaa joka kerta.


Juustofondue

Laita lasiin kuivaa valkoviiniä (esim. Riesling) ja laita siihen laakerinlehti ja muutama katajanmarja. Jätä maustumaan pariksi tunniksi.
Nosta juustot pois jääkaapista huoneenlämöpöön samaan aikaan.

Ota mausteet pois ja kaada viini fonduepataan ja raasta joukkoon yksi valkospulinkynsi. Muistathan, että metallinen fonduepata ei yleensä toimi juustofonduen kanssa, vaan sitä varten on parasta olla keraaminen tai valurautainen pata.

Leikkaa juustot pieniksi paloiksi ja sulata ne hitaasti valkoviiniin hellalla miedosti lämmittäen. Aloita Toupin/Beaufort-juustolla, lisää sitten vähitellen loputkin juustot. Muista sekoittaa koko ajan.

Kun juustot ovat sulaneet tahmaksi, nosta pata fonduelämmittimen päälle. Vahdi lämmittimen palamista koko ajan. Liiaksi jäähtyessään fondue jäykistyy, kiehuminen polttaa pohjaan. Tarkkana siis.

Nauti, naura ja herkuttele. Vietä ihana ilta perheen tai ystävien seurassa. Tämä on yhteisöllistä seurusteluruokaa parhaimmillaan.

2 kommenttia:

  1. Meillä oli lapsena fondue -ilta pari kertaa vuodessa,ja ne ovat kyllä jääneet mieleen:) Pitkään aikaan en ole sellaista syönytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin pojat mitä ilmeisimmin tykkäävät fonduesta (ja racletesta) eikä pelkästään maun vuoksi. Ovathan ne elämyksellistä ruokaa.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!