maanantai 21. syyskuuta 2015

Pari reseptiä alkukesältä arkistoa varten


Alkukesästä innostuin osallistumaan Knorrin järjestämään reseptikilpailuun Suvun parhaasta reseptistä. Eihän siitä kisasta tietenkään voittoa tullut, mutta kotikansioihin ilmaantui varmasti pöytään uudelleenkin ilmaantuva alkukeitto ja sain vimeinkin kokeiltua Duchesse-perunat. Sinänsä Knorrin tuotteiden hyvyys ei ollut minulle mikään yllätys. Fondikuutioita tulee käytettyä muutenkin aika säännöllisesti arkea helpottamassa. Ei meillä ainakaan keritä liemiä keittelemään kuin korkeintaan joskus viikonloppuisin.

Tässä nyt kuitenkin reseptit, jotka kisaan lähetin - omaksi arkistokseni ja ehkä jonkun lukijankin iloksi.



Resepti I:  ATERIAN ALKUUN  

Vanhemmillani  on kasvanut kolme isoa raparperia takapihan seinustalla niin kauan kuin voin muistaa. Omalle pihalleni ensimmäisenä lisättiin isäni tuliaisena tuoma raparperinalku. Keväisin tuskin maltamme odottaa varsien kasvamista. Niistä on aina tehty piirakoita, hilloa ja raparperisoppaa, mutta vuodesta toiseen on raparperia kokeiltu eri muodoissa myös suolaisten ruokien höysteenä. Viimeisimpänä kokeiluna on raparperi terästänyt kasviskeiton ihan uusiin sfääreihin. Tämä shotti aterian alussa herättää makunystyrät ja virkistää ruokailijaa.  

Kasvis-raparperishotit aterian alkuun

(8-12 shottia tai lautaselliset 4:lle)
1 purjon valkoinen osa
2 pientä porkkanaa
hitunen Maldon-suolaa
3rkl oliiviöljyä
1 keskikokoinen raparperinvarsi
puolet pienehköstä bataatista
2 rkl silputtua persiljaa
1 Knorr kanafondikuutio  

Leikkaa purjo pieniksi palasiksi. Kuori ja pilko porkkanat.  Kuutioi bataatti ja siivuta kuorittu raparperinvarsi. Kuullota purjoa ja porkkanapaloja hetki oliiviöljyssä ja ripottele päälle hieman Maldon-suolaa, jotta nesteet lähtevät liikkeelle.

Lisää joukkoon bataatti ja raparperi. Kuumenna vielä hetki sekoitellen. Lisää persilja, fondi sekä vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät (noin. runsas 1/2l). Anna poreilla puolisen tuntia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Surraa sauvasekoittimella sileäksi (tai blendaa blenderissä).  Nauti lämpimänä, haaleana tai kylmänä shottilaseista.


Resepti II:  PÄÄRUOAKSI LIHAPULLIA

Meidän perheessämme isä tulee Ranskasta.  Parikymmentä vuotta yhdessä on luonut ruokapöytäämme synteesin suomalaisia ja ranskalaisia vaikutteita. Minun äitini on aina tehnyt lihapullia, isännän kotona erilaiset viinipohjaiset kastikkeet olivat tuttu juttu. Molemmissa ruokakulttuureissa peruna eri muodoissaan on ollut aina kunniapaikalla. Tällä kertaa puettiin perunamuusi vähän fiinimpään asuun ja höystettiin kotoisat lihapullat tuhdilla punaviinikastikkeella.

Pomme de terre Duchesse ja lihapullat tummalla punaviinikastikkeella

(4 hlölle)
Perunoista:
600g jauhoisia perunoita
suolaa, pippuria (1 Knorr yrttifondikuutio)
50g voita
3 kananmunan keltuaista
hieman sulatettua voita voiteluun  

Keitä perunat suolatussa (ja halutessasi Knorr yrttifondilla) maustetussa vedessä kypsäksi (n.30min). Kaada vesi pois  ja anna jäljellä olevan kosteuden höyrystyä pois muutaman minuutin ajan. Kuori perunat ja survo muusiksi. Kaikkein parhaiten tämä onnistuu perunalumipuristimella, joka samalla poistaa myös ylimääräisen kosteuden.

Laita sose kattilaan ja sekoita miedolla lämmöllä voi nokareina joukkoon. Sekoita hyvin. Poista kattila levyltä ja sekoita joukkoon keltuaiset. Maista ja mausta halutessasi vielä suolalla ja pippurilla.

Nostele perunamuusi  pursotinpussiin ja purista tähtityllan läpi leivinpaperille. Voitele sulatetulla voilla ja laita uuniin kiertoilmalla 180-200 asteeseen kunnes pinta on hivenen ruskistunut. Tähän voi mennä muutama minuutti tai melkein kymmenen, riippuen uunisi kiertoilman tehokkuudesta ja perunamassan kuumuudesta.  Nosta pois uunista ja lautasille.  


Kastike
3 dl tuhtia punaviiniä
3dl lihalientä eli vajaa kuutio Knorr Rich Beef fondia ja kuumaa vettä
pari laakerinlehtä ja nippu timjamia
1 porkkana
1 salottisipuli
5 valkosipulinkynttä pilkottuina
5 kokonaista mustapippuria
Maizena tummaa kastikesuurusta paketin ohjeen mukaan
25g suolatonta voita  

Kuullota silputtua salottisipulia hetki oliiviöljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää muut ainekset paitsi Maizena ja voi. Anna kiehua hiljalleen poreillen kannen alla ainakin puolen tunnin ajan.
Siivilöi liemi ja lisää Maizenaa liemen määrän ja paketin ohjeen mukaan.  Anna kiehahtaa hetken ajan.

Nosta pois liedeltä ja sekoita joukkoon voi hyvin sekoittaen. Maista ja lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan.

  
Lihapullat 

Sekoita lihapullataikina yksinkertaisesti nauta-sika tai naudan jauhelihasta, joka on maustettu suolalla ja pippurilla. Paista lihapullat pannulla voin ja öljyn seoksessa. Tämän voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä ja sitten vain lämmittää lihapullat uunissa.


2 kommenttia:

  1. Tämä lihapulla-annos on kyllä hieno, tosi tyylikäs tapa nauttia lihapyöryköitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaiken lisäksi kelpasi kaikille. Tämä toimi ainakin meillä vähän "hienompana" ruokana, jolle ei yksikään lapsista nyrpistellyt. Harvinaista :-)

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!