maanantai 28. heinäkuuta 2014

Härkäpapupastaa ja kirvasotaa

Muurahaiset ilmeisesti tykkäävät kirvoista. Minä en. Olemme päätyneet asemataisteluun, jossa rintamalinja siirtyy sen mukaan, miten paljon meidän perhe reissaa tai on mökillä. Ranskan reissulta palatessa käytiin tähänastisista taisteluista rajuin. Jouduin laittamaan vesiletkun paineen kovemmalle kuin koskaan puhdistaessani härkäpavun varsia ja pavunpalkoja mustasta mönjästä. Pitäisi varmaan tutkia internettiä löytääkseni tehokkaamman torjuntakeinon, mutta mekaaninen vesisuihku kyllä auttaa sekin ja houkuttelee kemikaalittomalla luomuolemuksellaan.

Kirvojakin pahempi vihollinen on sadon kannalta kuitenkin ollut kuiva keli. Härkäpavut kuivuvat nopeasti. Siksi myös kaikenmoiset lomareissut ja mökkistuntit vähentävät saantia, kasvattajan yleisestä laiskuudesta puhumattakaan. Tänä vuonna meillä ei saada suurta määrää härkäpapuja, kun ei ole montaa kasviakaan ja suurin osa kukista kuivui varteen.

Yhden pastan sentään sain edes näennäisesti härkäpavuilla höystettyä. Hyvää. Tämän voi tehdä tietysti ilman pekoniakin, mutta minun teki mieleni jotain suolaista ja rasvaista.

Pastaa muutamalla härkäpavulla ja muilla kasviksilla

Laita pastavesi päälle ja keitä pastat paketin ohjeen mukaan.

Ota puolikas paketti pekonia, leikkaa palasiksi ja ruskista pannulla yhdessä sipulin kanssa. (Sen voit leikata juuri sellaiseksi kuin itse haluat, minä tykkään suikaleista).

Suikaloi pari porkkanaa ja lykkää pannulle. Kypsyttele vähän aikaa. Ne jäävät nopealla paistolla aika koviksi. Minä tykkään, mutta jos haluaa ihan pehmeitä paloja niin sitten voi joko keittää etukäteen tai pistää pannulle jo samaan aikaan sipulin ja pekonin kanssa.

Kun pasta alkaa olla suurin piirtein valmista, lisää joukkoon härkäpapuja, herneitä ja silputtua persiljaa. Kuumenna. Mausta pippurilla, ripauksella suolaa ja Espelette-chilijauheella. Chiliä ei tarvita kovin paljoa sillä tarkoituksena on saada vain sellainen taustahumina kielelle, ei varsinaista makua, poltteesta puhumattakaan.

Kippaa pasta sekaan, sekoita ja lättää lautaselle. Ripottele päälle parmesaaniraastetta ja nauti.



2 kommenttia:

 1. Kirvat eivät ole kivoja:(
  Härkäpavut ovat hyviä;täällä ne ovat kevään herkkua,mutta näin supermarketissa,niitä nytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirvat ovat kamalia, mutta haa! Minä olen voitolla :-)

   Minä tutustuin härkäpapuihin vasta muutama vuosi sitten,kun ihan sattumalta tulin ostaneeksi siemenpussin keväällä. Ne ovat kuulemma vanha suomalainen viljelyskasvi ja täytyy ihmetellä, missä välissä oikein sen käyttäminen on loppunut ja siirtynyt rehuntuotantoon. Ne ovat herkullisia.

   Poista

Ilahdun aina kommenteista!