torstai 24. heinäkuuta 2014

Mansikka-mantelipiirakkaa


Mansikka on leivonnaisissa vähän vaikea. Mansikkakakut ovat tietysti ihan oma lukunsa, mutta jos mansikkaa alkaa kypsentämään on lopputuloksena usen jotain löllöä ja vetistä. Ei kovin houkuttelevaa siis. Tässä piirakassa mansikka kuitenkin on aivan omiaan - ja se laitetaan piirakkaan hillona. Piirakan saa mukavasti leikattua käsin syötäviksi palasiksi, joten tämä sopii erinomaisesti myös piknik-herkuksi. Me söimme hiekkarannalla lämmöstä ja meri-ilmasta nauttien.

Hillo-mantelipiirakka
(tähän nimittäin käyvät muutkin kuin mansikkahillo)

kaksi pientä sydänpiirakkaa

Pohja :
4 1/3dl  vehnäjauhoja
ripaus suolaa
200g kylmää voita
1 1/2 dl tomusokeria
1 kananmuna

Nypi jauhot, suola, sokeri ja voi muruiksi (yleiskoneella k-vatkaimella onnistuu hyvin). Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri muovikelmuun ja anna seisoa jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Ilman seisottamista taikina jää turhan pehmeäksi, eikä piirakka onnistu kunnolla. Taikina myös säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan ihan hyvin.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen (kiertoilmalla ihan hiukan alle 200).

Leikkaa taikinalevystä ohuita siivuja (2-3mm) ja vuoraa niillä silikoninen piirakkavuoka. Vuoraa myös sivut ihan yläreunaan saakka, sillä ne laskevat uunissa alaspäin. Painele sormilla palojen välit yhteen ja pohja tasaiseksi. Laita jääkaappiin hetkeksi odottamaan.  Muistathan voidella vuoan, jos se ei ole silikonia.

Täyte :
Muutama lusikallinen mansikkahilloa tai jotain muuta haluamaasi hilloa. Minä olen aiemmin käyttänyt mm. raparperihilloa tai mansikka-raparperihilloa.

Ota pohja jääkaapista ja levitä slle ohut kerros hilloa. Pari millimetriä riittää oikein hyvin. 

Laita piirakka uuniin noin vartiksi. Tee sillä aikaa toskakuorrutus.

Kuorrutus (kahteen piirakkaan) :
100g voita (tai pikkuisen vähemmänkin riittää)
1 1/2 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
100g mantelilastuja
2 rkl maitoa 

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä sekoitellen vajaat 10min, kunnes paksunee. Levitä piirakkapohjan päälle ja laita vielä uuniin 10-15min, kunnes pinta on kauniin ruskea.


Anna jäähtyä ja tarjoile. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!