Tätä (keittiö)elämää

Kirjatoukan keittiöelämää ja kaikkea muuta aina joskus

sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Suklaahalko ja sen vaaleanpunaiset praliinit


Jo ennen joulua sain isännältä sähköpostia. Siinä oli kuva, linkki Madame Figaron reseptiin ja viesti: "Je veux ca..." "Mikäs siinä", vastasin.
Joulu meni eikä halkoa näkynyt, tosin emme olleet jouluna kotonakaan. Välipäivinä reissattiin ja sitten palasin töihin. Halko oli kyllä suunnitelmissani, mutta isäntä taisi haluta pelata varman päälle. Hän pisti töpinäksi. Lopputulos oli upean näköinen ja superherkullinen suklaahalko vaaleanpunaisilla praliineilla.

Kuorrutettu kääretorttuhalko on perinteinen ranskalainen joulujälkiruoka ja siitä on varmasti satoja, jollei tuhansia versioita. Periaate on kuitenkin aina sama. Tehdään kääretorttu, täytetään herkkullisella kreemillä ja kuorrutetaan suklaalla. Koristellaan halon näköiseksi. Tässä versiossa erikoisuutena ovat vaaleanpunaiset praliinit eli vaaleanpunaisella sokerilla kuorrutetut mantelipalat. Lisäksi kuorrutukseen tarvittiin praliinisuklaata, jonka isäntä luovana miehenä teki itse kaupan valmiin puuttuessa. Eipä tuo tietysti mitään kamalan vaikeaa olekaan. Paahdetaan hasselpähkinöitä, jauhetaan ja sekoitetaan sulaan suklaaseen. Määristä ei isännällä ollut taas hajuakaan. "Silleen sopivasti."

Onneksi itse halkoon oli resepti valmiina. Isäntä vannoi seuranneensa tällä kertaa reseptiä "grammalleen". En tiedä uskonko, mutta tässä nyt kuitenkin käännettynä.



Bûche aux pralinés roses

kääretorttu 
4 kananmunaa
120g sokeria
100g jauhoja
50g sulatettua voita
hyppysellinen suolaa
tai tee omalla perusohjeellasi :-)

Kuorrutus ja täyte: 
150g vaaleanpunaisia praliineja murskattuna tai murskaa manteleita ja kieritä ne tomusokerissa. Vähän eri juttu, mutta maistunee hyvältä sekin. Suomesta ei oikein löydy näitä praliineja valmiina.
200g praliinisuklaata (ks. yllä) toki voi käyttää myös ihan vain tummaa suklaata, jollei halua pieniä sattumia kuorrutukseen ja täytteeseen. Pähkinäinen maku silloin vaan puuttuu.
100g tummaa suklaata
1,5dl kermaa
50g voita
3rkl vaahterasiirappia
1rkl rommia

Kuumenna uuni 210 asteeseen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita varovasti joukkoon sihdatut jauhot ja sulatettu voi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi suolan kanssa ja sekoita taikinan joukkoon. Levitä pellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 10min.

Kieritä taikina leivinpaperinsa kanssa vielä lämpimänä rullalle.

Sulata suklaat vesihauteessa. Lisää joukkoon lämmitetty kerma vähitellen, sitten voi. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä ja laita tunniksi jääkaappiin.
Ota suklaaseos pois jääkaapista ja vatkaa vaahdoksi.

Aukaise kääretortturulla ja kostuta rommilla maustetulla vaahterasiirapilla. Levitä päälle noin kolmasosa suklaaseoksesta. Ripottele päälle praliineja ja kääri uudestaan rullalle. Laita rulla tiukasti kelmun sisään ja laita pariksi tunniksi jääkaappiin.

Kuorruta lopulla suklaaseoksella ja koristele haluamallasi tavalla. 

Lähettänyt Minna Vuo-Cho klo 10.09
Kohteen lähettäminen sähköpostitseBloggaa tästä!Jaa X:ssäJaa FacebookiinJaa Pinterestiin
Tunnisteet: halko, isäntä kokkaa, jälkiruoka, kakku, praliini, suklaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu
Näytä mobiiliversio
Tilaa: Lähetä kommentteja (Atom)

Tietoja minusta

Minna Vuo-Cho
Tarkastele profiilia

Sähköpostiosoitteeni

vuo-cho(at)hotmail.com

Sivut

  • Etusivu

Blogiarkisto

  • ►  2017 (11)
    • ►  tammikuuta (11)
  • ▼  2016 (156)
    • ►  joulukuuta (11)
    • ►  marraskuuta (9)
    • ►  lokakuuta (13)
    • ►  syyskuuta (8)
    • ►  elokuuta (14)
    • ►  heinäkuuta (14)
    • ►  kesäkuuta (16)
    • ►  toukokuuta (14)
    • ►  huhtikuuta (11)
    • ►  maaliskuuta (13)
    • ►  helmikuuta (15)
    • ▼  tammikuuta (18)
      • Lempparien lemppari eli savupaprikajauhe
      • "Äiti, haluaisitko sä ison pepun?"
      • On se vaan niin helppoa
      • Gluteenitonta, maidotonta ja ilman kananmunia - mi...
      • Broileripallerot makua täynnä
      • Ei muista, kadottaa ja kiukuttaa - onneksi on hyvä...
      • Punaiset juuret pussissa
      • Hämäläinen ricotta ja muuta kulttuurivaihtoa
      • Stereotypiamurskausta ja trendibongailua sekä bata...
      • Perjantaifiilistelyä
      • Varastoijan tuskaa ja "purkit pois" -salaatti
      • Läksyjä ja leivoksia
      • Lämmittävää ilman lämmintä ja pulkkamäessäkin jaksaa
      • Pakkasta ja lumipyryä eli kylmän päivän Suup
      • Kylmää loppiaista ja Galette des rois 2016
      • "Ai jaa, nyt sä otat kuvia puoliksi syödystä sopas...
      • Suklaahalko ja sen vaaleanpunaiset praliinit
      • 2015 Uuden vuoden menu
  • ►  2015 (137)
    • ►  joulukuuta (13)
    • ►  marraskuuta (10)
    • ►  lokakuuta (11)
    • ►  syyskuuta (8)
    • ►  elokuuta (14)
    • ►  heinäkuuta (12)
    • ►  kesäkuuta (11)
    • ►  toukokuuta (16)
    • ►  huhtikuuta (12)
    • ►  maaliskuuta (11)
    • ►  helmikuuta (7)
    • ►  tammikuuta (12)
  • ►  2014 (189)
    • ►  joulukuuta (16)
    • ►  marraskuuta (13)
    • ►  lokakuuta (24)
    • ►  syyskuuta (26)
    • ►  elokuuta (30)
    • ►  heinäkuuta (18)
    • ►  kesäkuuta (27)
    • ►  toukokuuta (35)

Löydä suosikkisi

Löydä suosikkisi

Lukijat

Kirjoista ja kaikkea muuta

Kirjoista ja kaikkea muuta
Se toinen blogini

Näitä on luettu

  • Tämän blogin loppu - tai jotain sinnepäin
    Se on nyt kuulkaas sellainen juttu, että taas puhaltavat uudet tuulet. Tällä kertaa se tarkoittaa, että täällä Blogistaniassa yksi blogi ...
  • Kielletyn kiehtovuus eli keisarillinen musta riisi
    Kielletty katkarapuriisi  (6-8 henkilöä) paketillinen mustaa riisiä 1 iso punasipuli 3 valkosipulinkynttä 1 sellerinvarsi suolaa, pippuria...
  • Salve ja historian havinaa
    Illallisen nelkytplusblogilaisille tarjosi HOK/Elanto  Matka elintarvikkeiden kioskimyynnistä (1897) merimieskapakan kautta taiteilij...
  • Chef's Umami eli ihan paras lohi ja luksusluokan pannupizza
    Lohi on hyvää eikös vaan? Kaikki vähänkin lohituotteita maistelleet kuitenkin tietävät, että on lohta ja sitten on LOHTA , Meilläkin on ...
  • Raparpericurd
    Raparperi on ihanaa. Lemon curd on ihanaa. Raparpericurd siis ei voi olla kuin ihanaa x 2. Viimeksi raparperikreemiä tungettiin työvoi...
  • Marjat & mascarpone appelsiininkukkavedellä eli kesäkakku
    Minun ehti tehdä jo jonkin aikaa mieli kesäistä marjakakkua ennen kuin viimein sain sen aikaiseksi. Syynä oli kuva (ja resepti) viimeisim...
  • Salainen ainesosa
    Aina joskus sitä tulee ostaneeksi jotain ihan uutta, eikä sitten osaakaan käyttää sitä oikein mihinkään. Siis siihen saakka kunnes... HEU...
  • Perjantain perhepäivällinen Kappelissa
    Me olemme käyneet todella harvoin koko porukalla ravintolassa syömässä. Osasyynä on tietysti budjetti (5 henkeä - ei ihan halpaa vähänkää...
  • Ruokaa nettikaupasta?
    Ruokaostokset kotona sohvalla ja joku kantaa ne puolestasi vähintään kotiovelle, jollei keittiöön saakka. Kuulostaako houkuttelevalta ? Mi...
  • Arkistojen aarteita : Karibialainen omenahillo
    Taas arkistosta omenakauden iloksi. Tämä pitää ehdottomasti ottaa työlistalle ja tuplata määrä viime vuodesta.    Copycat on huono tekem...
etsiresepti.fi
Top 100 Ruokablogit

Aineksia ja muita hakuja

Savora ananas ankka appelsiini aprikoosi avocado avokado balsamico banaani basilika brie broileri butternut squash cake cashew chia chili chipotle chorizo chutney corn flakes couscous crème fraïche curd curry endiivi fenkoli feta filotaikina fondi fudge glukoosisiirappi granaattiomenamelassi harissa hasselpähkinä hedelmät helmikana herneet hillo hoisin hummeri härkäpapu inkivääri jauheliha jugurtti juurekset juuriselleri juusto juustokakku jäätelö kaakao kaali kahvi kakku kala kalkkuna kampasimpukka kana kananmuna kaneli kapris kardemumma karpalo kastanja kasvikset kasvis kasvisruoka katkaravut kaura kebab keitto keksit kerma kermavaahto kesäkurpitsa kikherneet kinkku kivipiira klementiini kondensoitu maito kookos korianteri korppujauho korppujauhot kukat kurpitsa kuskus kvinoa kyyhky lakritsi lammas laventeli lehtikaali leipä leipäjuuri leivokset leivos lemon curd letut liekitetty liha lihapullat lime linssit lohi luumu lämmin salaatti maa-artisokka maalaiskana maalaisleipä maapähkinä macarons maissi majoneesi makaroni makea piirakka makeiset makkara makrilli mansikat mansikka manteli mantelimassa marenki marjat marsipaani masariinit mascarpone minttu mocktail mozzarella muffinssit munakas munakoiso mustaherukka mustekala mustikat mustikka myskikurpitsa nauris nauta nektariini nuudelit ohra oliivi oliiviöljy omena omenahillo osterikastike paksoi pallerot pannupizza paprika parmankinkku parmesaani pasta pata pavut pekoni pepperoni persikka persilja peruna pihvit piimä piirakka pikkuleivät pikkusuolainen piment d'Espelette pinaatti pinjansiemenet pistaasi pita pizza porkkana possu praliini punajuuri pähkinä pähkinäöljy päärynä rahka raparperi ricotta riisi riisipaperi risotto rommi rosmariini rosé rucola rullat ruusu saaristolaisleipä saksanpähkinä salaatti salami sardiini satay savulohi seesaminsiemenet selleri sienet siideri sikuri sinihomejuusto sipuli sitruuna sitruunakreemi speltti spelttitalkkuna suklaa sumakki sämpylät taateli tahna talkkuna tapenade tilli timjami tomaatit tomaatti tonnikala tsatsiki tuorejuusto uunijuurekset uunitomaatit vaahtokarkit valkoiset pavut valkosipuli vanilja viikuna vinegretti vohvelit vuohenjuusto wasabi

KEITTOKIRJOJA

KEITTOKIRJOJA
viimeisin lemppari

Marskin illallinen

Marskin illallinen
Huhtikuun mielenkiintoisin elämys

Oma blogiluettelo

  • Campasimpukka
    Alan kääntyä fenkolifaniksi – fenkoli-mozzarellasalaatti
  • Pastanjauhantaa
    Patikointia Pallaksella
  • Puutarhan ja hellan välissä
    No nythän siihen mahtuisi vielä yksi
  • LIEMESSÄ - RUOKABLOGI
    MEKSIKOLAINEN PAPUKEITTO
  • appelsiinejahunajaa
    Kauraiset mantelikookospikkuleivät
  • Kaikki äitini reseptit
    MUNAKOISOA, SARDELLIKASTIKETTA JA BURRATAA
  • PUNAVUORI GOURMET
    Vuosi 2023
  • Baking Instinct
    HLV HAGL tin Hà Nội sẽ vô địch V.League 2020
  • Maistuis varmaan sullekin!
    Jäätelöpiparkakut
  • SILLÄ SIPULI
    Joulumenu 2020
  • Kivistössä
    Kivistössä-podcast jakso 3
  • Kokit ja Potit
    Korvasienipasta
  • Syötävän hyvä
    HERKULLISET RAAKAPALLEROT (GF, V)
  • Veikeä Verso
    MikroPiirakkaa (myös gluteeniton versio)
  • Siskot kokkaa
    Yotamin nopeutetut munakoisot
  • Gurmee
    Raudanpuute ilman anemiaa?
  • Andalusian auringossa-ruokablogi
    10 kiehtovaa asiaa, jota et tiennyt Eestistä
  • Huhmare
    Izmailovo Market
  • Muista syödä välillä...
    Piimäjuusto
  • Jokihaka Kokkaa | Valokuvia, ruokaa ja reseptejä
    Savumakrillipasta
  • 52 Weeks of Deliciousness
    Kiitos Maku ja uusi blogiosoite
  • Pumpkin Jam
    22. OMENAINEN SIENISALAATTI
  • Kirjoja ja kakkuja
    Vera Valan dekkarit maistuvat Italian auringosta ja jännityksestä nauttivalle (Kuolema sypressin varjossa)
  • Omenaminttu
    Avokadosmoothie
  • SOUL KITCHEN
    Kurpitsagnocchit
  • Keittiössä, kotona ja puutarhassa
    Blogi on muuttanut
  • tyrniä ja tyrskyjä
    Uusia tuulia
  • Onko Nälkä?
    Juhannuksen menu ja päätähtenä mehevät kyljykset
  • herkku ja koukku
    Uutta, uutta, eli uutisia!
Näytä 10 Näytä kaikki

Going here

Going here
Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.